STARTPAGINA |  ACTIVITEITEN |  SCHUTTERIJ |  DRUMBAND |  PERCUSSION ORCHESTRA |  SPONSORS / V.O.S. |  CONTACT
MENU
 Schutterij:
   - Algemene informatie
   - Historie
   - Kroniek
   - OLS impressie
   - Samenstelling
   - Uitslagen
   - H. Kantersbeker en Ere-kruis
 Koningsschieten:
   - Huidige ambtdrager
   - Historie
 Jeugdschieten:
   - Jeugdschieten luchtbuks
   - Uitslagen wintercompetitie
 
 Fotogallerij
 Kinjer OLS
 Links
   HISTORIE SCHUTTERIJ
 

Het exacte datum van oprichting van schutterij St. Michaël is niet eenduidig vast gesteld. Voor zover nu bekend heeft op 15 oktober 1903 de oprichting plaats gevonden, in café Clerckx aan Maastraat nr. 13. In het jaar 1889 werd echter in de toenmalige krant, de Maas- en Roerbode, melding gemaakt van een net opgerichte schutterij. Onbekend is of dit een voorloper van de huidige schutterij is. Uit historische processtukken blijkt dat in het jaar 1650 in Ool op de vogel werd geschoten. Hierbij gebeurde een ongeluk; een 10 jarig meisje werd tijdens Pinksteren door een schutter in de knieschijf geraakt. 17 jaar na het voorval werd een proces gevoerd over de afwikkeling van de onstane letselschade. De uitspraak van het gerecht is echter verloren gegaan waardoor de afloop onbekend is. Vanwege de onduidelijkheden rondom het onstaan van de schutterij St. Michaël wordt als officiële oprichtingsdatum 15 oktober 1903 aangehouden.

Het eerste optreden van schutterij St. Michaël vindt plaats volgens de Maas- en Roerbode al 6 dagen na de oprichting plaats. De krant meldt namelijk, dat de schutterij op 21 oktober 1903 meeloopt met een feeststoet in Herten. Tot 1960 is er echter weinig gearchiveerd over de activiteiten van de schutterij. Uit archieven van diverse schutterijen en de OLS federatie is toch een beeld van deze tijd te schetsen. Een overzicht van de geschiedenis kunt u via de kroniek weergeven.

In het meer dan honderdjarig bestaan heeft de schutterij de benodigde successen behaald. Het grootste behaalde succes is wel het winnen van het OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest) op 12 juli 1975 in Oirsbeek. Door deze winst heeft de schutterij op 4 juli het daarop volgende jaar het OLS mogen organiseren. Dit OLS gaat de boeken in als het heetste OLS ooit met een temperatuur van 36° celcius. Een ander succes is er op 16 mei 1976 als de drumband landskampioen wordt in de tweede divisie. Daarnaast behaalt de drumband op 15 juli 1978 een eerste prijs in de tweede divisie op het W.M.C. te Kerkrade.

Vanaf de oprichting is de verbondenheid met de kerk duidelijk merkbaar. De keuze voor de naam en beeltenis van de Schutspatroon, Sint Michaël, de hoogste aartsengel die het kwaad in de vorm van een draak bestrijdt, verwijst hier duidelijk naar. Tijdens de processies heeft de schutterij oficieel de taak om het allerheiligste te beschermen. Het jaarlijkse koningsschieten wordt ook begonnen met een Heilige mis, waarbij de overledenen van de vereniging worden herdacht, en steun gevraagd wordt voor het komende schuttersseizoen.

De schutterij is een actieve vereniging binnen de Hertense gemeenschap. Naast de ondersteuning voor kerkelijke activiteiten o.a. Processie, neemt de schutterij ook deel aan oficiële wereldlijke gebeurtenissen. Op 4 mei wordt deelgenomen aan de dodenherdenking, waarbij de slachtoffers van de oorlogen, en met name de 2de wereldoorlog worden herdacht. Ook het openen van de Hertense kermis, met saluutschoten met het kanon, wordt door de schutterij verzorgd. Tevens wordt muzikale begeleiding gegeven aan de jaarlijkse Sint Maartensoptocht en het planten van de kerstboom op het Julianaplein.

Na in de voorgaande jaren verschillende Oolder café's als schutterslokaal te hebben gehad, neemt de schutterij op paasmaandag 7 april 1980 haar eigen schutterslokaal "'t Dreeske" in gebruik aan de Oolderplas. Vanwege de herinrichting van de Oolderplas is de schutterij gedwongen te verhuizen naar de huidige locatie: "De Tump". Op deze locatie die in 1996 in gebruik wordt genomen. wordt tevens dan een kogelvanger geplaatst omdat er geen schootsveld meer is voor de kogels.

Activiteiten die de schutterij organiseert binnen de Hertense gemeenschap zijn onder andere nieuwjaarsconcert, Ool Muzikaal de Havenfeesten en de jaarlijkse hobbymarkt. In 2006 is gestart met een Slagwerkmiddag voor de kinderen van beide Hertense basisscholen, waar kinderen kennis kunnen maken met alle soorten slagwerk (percussion). Vanaf 2012 is de schutterij een project gestart om kinderen van de Hertense basisscholen te kunnen laten deelnemen aan het Kinjer-OLS. Ook wordt jaarlijks het Dorpsschieten georganiseerd, waarvoor veel belangstelling bestaat.

   © Schutterij St. Michaël - laatst bijgewerkt: 11 september 2024