STARTPAGINA |  ACTIVITEITEN |  SCHUTTERIJ |  DRUMBAND |  PERCUSSION ORCHESTRA |  SPONSORS / V.O.S. |  CONTACT
KINJER-OLS
 Schutterij:
   - Algemene informatie
   - Historie
   - Kroniek
   - OLS impressie
   - Samenstelling
   - Uitslagen
   - H. Kantersbeker en Ere-kruis
 Koningsschieten:
   - Huidige ambtdrager
   - Historie
 Jeugdschieten:
   - Jeugdschieten luchtbuks
   - Uitslagen wintercompetitie
 
 Fotogallerij
 Kinjer OLS
 Links
   ALGEMENE INFORMATIE SCHUTTERIJ
 

In Vlaanderen en Brabant ontstaan in de veertiende eeuw de eerste schutterijen. Aanvankelijk zijn ze nauw verbonden met de gilden. In de zestiende eeuw komen we ook in Midden-Limburg schutterijen tegen. De schutterijen hebben aanvankelijk een verdedigende taak, zoals bescherming van gilden en steden, en misdaadbestrijding. Later komen sociale bezigheden meer op de voorgrond en gaan de schutterijen geleidelijk over in gezelligheidsverenigingen.

Zo rond 1900 zijn veel folkloristische schutterijen opgericht nadat de historische schutterijen werden opgeheven. Ze hebben vooral een sociale, culturele en toeristische functie. Ze houden verschillende keren per jaar een optocht en schieten met een buks.

Een van de hoogtepunten is het jaarlijkse koningsschieten. Op deze dag zal de oude koning thuis worden opgehaald en wordt er 's middags op een houten plaat geschoten met de afbeelding van een vogel. Iedere lid van de schutterij kan hier aan deelnemen en zo strijden om de nieuwe koning te worden.


Deelname optocht


De schutterij neemt ieder jaar deel aan een vier of vijftal schuttersfeesten in de regio met als hoogtepunt het deelnemen aan het Oud Limburgs Schuttersfeest op de eerste zondag in juli. Aan dit schuttersfeest doen ongeveer 150 schutterijen uit Nederlands- en Belgisch Limburg mee. Tijdens deze schuttersfeesten toont de schutterij zich in de optocht in het dorp of stad aan het publiek en wordt hierbij ook beoordeelt door een jury. Lees meer... over de samenstelling van de schutterij tijdens de optocht.

Na beoordeling in de optocht is er ook jurering op andere onderdelen zoals: mooiste koning/konining/koningspaar, marketensters en vinden er wedstrijden plaats zoals exercitie (schutters die op commando marcheren en andere oefeningen uitvoeren).


Beoordeling koningspaar


Een andere wedstrijd die plaats vind na de optocht, is het schieten op de zogenaamde bölkes (zwarte blokjes aan een stokje die vastgezet zijn op een verticale lat) die in rijen van 18 onder elkaar zijn vastgemaakt op een hark. De hark is vastgemaakt op een paal (korpsboom) van 16 meter hoog en er wordt 20 meter vanaf de korpsboom diagonaal op de bölkes geschoten. Er wordt in deze wedstrijd geschoten met een 15 kilo zware buks en het zestal schutters dient alle 18 bölkes af te schieten om kans te maken op een prijs. Tijdens het OLS is deze wedstrijd extra spannend omdat de schutterij die dit wint het volgend jaar mag het OLS organiseren.


Hark met bölkes



Schieten op de hark met bölkes


Sinds enkele jaren is er ook voor de jeugd onder de 16 jaar de mogelijkheid om deel te nemen aan het schieten. Zij schieten echter niet met een grote buks, maar zij schieten met een luchtbuks op dezelfde bölkes. Een ander verschil is dat de jeugd horizontaal schiet op een kast met daar in geplaatst de latten met bölkes. Ook schiet de jeugd in drietallen in plaats van de zestallen bij de volwassen schutters.


Jeugdschieten


Geraadpleegde literatuur: www.olsfederatie.com - Wikipedia
 
   © Schutterij St. Michaël - laatst bijgewerkt: 08 december 2024