STARTPAGINA |  ACTIVITEITEN |  SCHUTTERIJ |  DRUMBAND |  PERCUSSION ORCHESTRA |  SPONSORS / V.O.S. |  CONTACT
MENU
 Informatie
 Historie
 Samenstelling orkest
 Jaarlijkse activiteiten
    - Algemene beschrijving
    - Verslag
   HISTORIE PERCUSION ORCHESTRA
 

Percussion-orkest Ool begon als drumband van schutterij Sint Michaël te Ool. Na vele opeenvolgende successen, zoals het Nederlands Kampioenschap FKM en de hoogste score tijdens het WMC te Kerkrade, maakte deze drumband in 1983 de overstap naar percussie. Percussie in zeer uitgebreide vorm met o.a.:
· een melodiesectie waartoe klokkenspel, xylofoons, marimba's en vibrafoons behoren;
· een ritmesectie die basgitaar, slaggitaar,en een drumstel omvat;
· een slagwerksectie met concertpauken, grote trom, tenor- en concerttrommen, bongo's, conga's, bekkens en een uitgebreid scala aan effectinstrumenten.

Bovendien maakt dit orkest in een aantal werken gebruik van panfluit, mondharmonika, euphonium en synthesizer.

Er kwam een succesvolle samenwerking tot stand met de bekende Belgische jazzmusicus en componist Eddy House. Die samenwerking leidde in 1989 tot de opnamen - in de vermaarde studio Sterbaut te Gent - voor een, inmiddels veelgeprezen EP. Het succes van de EP leidde in 1992 tot het vervaardigen van een CD. Ook op deze nieuwe productie werd de medewerking verleend door de arrangeur/altsaxofonist Eddy Housse. Voorts werd een bijdrage geleverd door Chrit Clout (euphonium), Hay Hutjens (synthesizer) en Leon Wirtz (panfluit).

Het percussion orkest ontwikkelt zicht steeds verder en maakt gebruik van steeds meer en andere instrumenten. Een van deze instrumenten is een basgitaar waardoor het orkest echter geweigerd wordt om deel te nemen aan het WMC te Kerkrade. Een basgitaar voldoet volgens de regels van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen niet aan de eisen als slaginstrument waarna het orkest niet meer kan deelnemen aan bondsconcoursen. Het percusionorkest neemt nog wel deel aan gewone concerten, waar niet gekeken wordt naar bondsregelementen, in binnen en buitenland o.a. in Erkelenz, Brussel, Nijmegen, Bad Endbach, Utrecht en Parijs.

In België wordt het percussieorkest niet belemmert door bondsregels en mag het wel op een concours deelnemen op 5 oktober 1997 te Eksel. Door afwezigheid op andere concoursen weet men niet op welk niveau het orkest zit en worden ze ingedeeld in de tweede divisie. Ze weten hier een eerste prijs te behalen met 183,5 punten. Dit punten aantal blijkt later op de avond het hoogst behaalde aantal punten van alle deelnemende korpsen.

In 2003 is opnieuw een CD opgenomen met medewerking van Eddy House, die ook op deze CD weer zijn bijdrage levert. Daarnaast word medewerking verleend door Mirjam Joordens (zang) en Leo Thijs (accordeon). In een overvolle "Salle de Fête" in de Oranjerie in Roermond wordt de CD met de titel Music gepresenteerd.

   © Schutterij St. Michaël - laatst bijgewerkt: 14 juli 2024